Uzman kuruluş (fachkundige Stelle) (AZAV'a göre sertifikasyon kuruluşu (Zertifizierungsstelle nach AZAV)): Uzman kuruluş (fachkundige Stelle), eğitim kurumlarını ve önlemleri AZAV'a göre onaylayan akredite bir sertifikasyon kuruluşudur (§ 177 SGB III).
Uzman kuruluş ne yapar?
Eğitim kurumlarının ve kurslarının onayına karar verir. Bunun için sunulan belgeleri inceler ve yerinde denetim yapar (§ 181 fıkra 4 SGB III). Onayla birlikte bir sertifika verir (§ 181 fıkra 6 SGB III).
Uzman kuruluşun denetledikleri
Kurum onayında § 2 AZAV'daki gereklilikleri yere göre ve her uzmanlık alanı için ayrı denetler, örneğin mesleki eğitim veya aktivasyon önlemleri (§ 5 fıkra 1 AZAV). Kurs onayında kursun hedeflerini, süresini ve içeriğini, ayrıca maliyetlerin uygun olup olmadığını denetler (§§ 3 ila 5 AZAV). Eksiklerin giderilmesi için süreci bir defaya mahsus en fazla üç ay durdurabilir (§ 181 fıkra 4 SGB III).
Uzman kuruluşları kim akredite eder?
Uzman kuruluşlar, akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmiş sertifikasyon kuruluşlarıdır (§ 177 fıkra 1 SGB III). Akreditasyon en fazla beş yıl ile sınırlıdır (§ 177 fıkra 3 SGB III). Federal İş Ajansı, akreditasyon kuruluşu üzerinde uzmanlık denetimi yapar.
Bağımsızlık
Bir uzman kuruluş, bir kurum hakkında ancak onunla ekonomik, personel veya organizasyon açısından bağlantısı yoksa ve ona danışmanlık yapmamışsa veya yapmıyorsa karar verebilir (§ 177 fıkra 2 bent 3 SGB III). Yani danışmanlık ve sertifikasyon kesin olarak birbirinden ayrıdır.
Uygulamada: bir örnek
Katılımcı olarak uzman kuruluşla pek işiniz olmaz. Sizin için önemi, sertifikasının kurumun ve kursun denetlendiğini göstermesidir. Eğitim kurumları için onaya giden yolda ilk muhataptır; bununla ilgili bilgiler eğitim kurumları için sayfamızda.
Size nasıl yardımcı oluyoruz
Durumunuza hangi destek yolunun uyduğunu sizinle birlikte netleştiriyor ve kurs bulucumuzdan onaylı bir kurs arıyoruz. Tüm destek yollarına Destekler sayfasından bakabilir, buradan bir görüşme randevusu talep edebilirsiniz.
Sıkça sorulan sorular
Uzman kuruluş bir resmi makam mıdır?
Hayır. Bunlar özel sertifikasyon kuruluşlarıdır. Akreditasyon açıkça bir kamu yetkisi devri (Beleihung) içermez (§ 177 fıkra 1 SGB III).
Bir uzman kuruluş bir kuruma danışmanlık da yapabilir mi?
Hayır. Bir danışmanlık ilişkisi olduysa, bu kurumun onayı hakkında karar veremez (§ 177 fıkra 2 bent 3 SGB III).
İlgili kavramlar
Kaynaklar
Bu yazının dayandığı yasal metinler ve resmî kurumlar. Bağlantıların son kontrol tarihi: .
- § 177 SGB III: Uzman kuruluşFederal Adalet Bakanlığı, gesetze-im-internet.de (Almanca)
- § 181 SGB III: Onay süreciFederal Adalet Bakanlığı, gesetze-im-internet.de (Almanca)
- Akkreditierungs- und Zulassungsverordnung Arbeitsförderung (AZAV)Federal Adalet Bakanlığı, gesetze-im-internet.de (Almanca)
Not: Bu bilgiler yönlendirme amaçlıdır ve hukuki danışmanlık değildir. Destek alıp almayacağınıza her durumda yetkili kurum karar verir, örneğin İş Ajansı (Agentur für Arbeit), Jobcenter veya Emeklilik Sigortası. Tarih: 08.11.2026.